Lillyanne ox blev Årets 5-åriga unghäst 2013. Fr.vä tränaren Annelie Eriksson, ägarparet Martin och Sofia Bayard och ryttaren Hanna Martinsson.  Foto: Ulf Lonäs Lillyanne ox blev Årets 5-åriga unghäst 2013. Fr.vä tränaren Annelie Eriksson, ägarparet Martin och Sofia Bayard och ryttaren Hanna Martinsson. Foto: Ulf Lonäs

Unghästfinalen årets mål


Unghästfinalen 2014 avgörs på Picassoritten i Kristinehamn på det nedlagda regementet A9 och dess tidigare övningsområde lördagen den 27 september 2014.
Banorna går mest på grusvägar eller stigar. Den långa branta backen på Märstavägen upp till bostadsområdet där Djurgårdsvägen börjar och idrottsplatsen Björkvallen ligger är en av årets signum.
 I backen har det ibland gjorts avgörande ryck i tidigare års tävlingsklasser och på krönet står ett lockande badkar med vatten för de som har tid att stanna.
På kartan (som kan förstoras eller förminskas) kan du se start- och målområdet som är den stora grusplanen utan hus rakt under den röda pilen på kartan och bara några hundra meter från Brukshundklubben. Banorna går sedan söder och öster om målområdet. Backen och idrottsplatsen hittar rakt till höger om målområdet. Den börjar med en nedförsbacke som du kan se i den första scenen i videofilmen om Unghästfinalen 2013.

Välkommen med din unghäst!

 

 

Inbjudan till prestationsbedömning och final
av unga distansrittshästar 2014  


Arbetsgruppen för Prestationsbedömning av unga distansrittshästar, inbjuder 5-åriga och 6-åriga hästar till prestationsbedömning och final 2014.

Finalerna avgörs på Picasso-ritten i Kristinehamn
lördagen den 27 september 2014.


Prisutdelningen sker under kvällen i samband med en buffémiddag, och vi försöker ordna med gemensam uppstallning och boende åt alla på tävlingsplatsen. Samtliga finaldeltagande hästar får en minnesplakett. Alla finaldeltagande uppfödare och tränare får diplom. Uppfödare och tränare till Årets Unghäst i respektive åldersgrupp får hederspris.
 

Kval

För att vara med måste hästarna kvala till finalen på valfria tävlingar i distansritt enligt reglerna nedan. Vi hoppas att alla ägare, ryttare och uppfödare som oavsett hästras har en unghäst på gång, vill kvala och komma till finalen och där ta chansen att bli Årets unghäst i distansritt 2014!

5-åringar
För att kvala till finalen ska 5-åringar genomföra två stycken Clear Round (CR) mellan 40–50 km godkänt. Kval som genomförs utanför Sverige måste kunna verifieras med en officiell resultatlista. Finalen rids på CR 50 km. Poäng fås för tempo, puls, metabolik och rörelser. Maxpoängen är totalt 14 poäng. Poängbedömningen görs endast på slutbesiktningen vid finalklassens målgång.
Nytt för i år för 5-åringarna är startförfarandet i finalen. Start kan ske mellan två angivna starttider och varje starttid noteras individuellt för ekipaget. Det innebär också att flera ekipage som startar samtidigt kan ha samma starttid.

6-åringar
För att kvala till finalen ska 6-åringar genomföra minst en godkänd tävling på 80 km i föreskrivet tempo. Finalen rids på tävlingsklass 80-90 km. Poäng fås för tempo (två nivåer), puls, metabolik och rörelser, och maxpoängen är totalt 16 poäng. Poängbedömningen görs endast på slutbesiktningen vid finalklassens målgång.
 

Årets 5-åriga och 6-åriga unghäst i distansritt

De hästar som fått högst poäng och därmed placerats i gruppen Elit (6 år) eller Utmärkt (5 år) kan delta i en finalbedömning cirka två timmar efter målgång och slutbesiktning. Domaren är enväldig och alltid veterinär. Finalbedömningen genomförs enligt ett internationellt mönster, där domaren bedömer metabolik (ämnesomsättning inklusive återhämtning), upptravning på rakt spår och i ett mönster av en åtta. Årets Unghäst blir den häst i respektive åldersgrupp som bedöms som bäst av domaren i finalbedömningen.  

På vår hemsida www.distansrittensunghastfinal.se hittar du
nyhetsinfo och info om kval och final. Där hittar du också
propositionen till Picassoritten, samt mycket mer om distansritt och
Prestationsbedömning av unga distansrittshästar!

 


Så här anmäler du till Unghästfinalen

Hämta och fyll i anmälningsblanketten som finns på vår hemsida www.distansrittensunghastfinal.se under rubriken Om Unghästfinalen 2014.
Maila sedan anmälningsblanketten till oss på: uhfdistans@gmail.com OBS! fullständigt ifylld och skicka med en digital bild i format JPEG (minst 5 Mb stor) på din häst till katalogen och hemsidan. Anmälaren ansvarar för bildrätten och att fotografen medgivit att bilden utan kostnad för arrangören får publiceras i katalogen och på hemsidan.

Föranmälan
Vill du föranmäla betalar du in 300 kr på Unghästfinalens konto i DANSKE BANK Clearing. nr: 1355 kontonr: 016 7806  senast den 16/6 2014.
Om du föranmäler måste du också anmäla dig senast den 10 september 2014 genom att betala in 200 kr till på vårt konto.
Dessutom måste du anmäla till finalen genom TDB enligt Picassorittens proposition!
Ingen återbetalning av anmälningsavgiften när du föranmäler.
 

Föranmäler du din häst genom att betala in anmälningsavgiften 300 kr
och skickar in skriftlig anmälan senast den 16 juni 2014
deltar du i utlottningen om ett pris värt minst 1 500 kr!


Normal anmälan
Betala in 600 kr på Unghästfinalens konto i DANSKE BANK Clearing. nr: 1355 kontonr: 016 7806  senast den 10/9 2014. Dessutom måste du anmäla till finalklassen genom TDB enligt Picassorittens proposition!

Efteranmälan
Du kan efteranmäla till Unghästfinalen fram till den 15/9 2014 mot efteranmälningsavgift på 1.000:00 kronor som ska vara oss tillhanda samma datum.
 

OBS!
Skriv endast hästens namn på platsen
 för meddelande/inbetalare/text till mottagare när du betalar.
Din betalning måste finnas tillgänglig på vårt konto
 samma dag som sista anmälningsdag.


 
Frågor angående unghästfinalen?
Kontakta oss på uhfdistans@gmail.com  

Vill Du vara med och sponsra vår satsning på
Prestationsbedömning av unga distanshästar?


Se mer om att stödja och sponsra oss under rubriken Om unghästfinalen 2014
samt Vill du vara med? på vår hemsida www.distansrittensunghastfinal.se

Varmt välkommen med din unghäst!
Eva Borg, Ingela Brinkefeldt, Anne Karlsson
 


GPS
WGS84: N 59° 18.0771', E 14° 4.7983'
Decimal: 59.3013, 14.08