Har du en unghäst?

Har du en 2-åring,  3-åring eller 4-åring som 2017 tränas
med målsättningen att tävla i distansritt? Vi vill gärna​ veta vilka unghästar som är på gång i Sverige men även i Norge, Danmark och Finland.

Skriv några rader och berätta om din unghäst och skicka gärna med en bild!
Vi lägger ut ditt bidrag  under UHF & Distansritt och sedan Nya unghästar.
Bilden måste vi ha formaterad som jpeg och minst  3 Mb stor ( 3.000kb).

 

Din text ska helst inte vara längre än cirka 200 ord. När vi lagt in ditt bidrag får du gärna återkomma efter några månader med en kortare uppdatering. Webbmaster är tacksam om du sätter ut datum på alla dina bidrag och inte glömmer att skriva en kort bildtext och anger fotografens namn.
 

Skicka ditt bidrag till:
uhfdistans@gmail.com

Vi väntar med spänning på ditt bidrag!


 

CAS Gordons Whiskey.
MD Tanzanija ox.
Terrängträning för 4-åringen Gordons Whiskey ox och Sara.
Gordons Whiskey ox och Sara Kanstedt.

Två helsyskon på G i Småland!

2017-09-28

Hej!

Jag heter Sara Kanstedt, bor i Lammhult, och red min första distansritt som 13-åring 1988. Det var Mia Hamnqvist (numera Lindgren) som frågade mig om jag ville rida 100 km på Karolinerritten på hennes Deal Wood. Efter det var jag helt fast i denna fantastiska sport. Köpte Jana Strela som jag tävlade aktivt mellan 1988 och 1998. Vi tog lagsilver SM 1997, har en seger på Roslagsritten 120 km, och en andraplats i Norge på 120 km som främsta framgångar.
 
Efter ett längre uppehåll då jag fick barn, så har jag nu en spännande 4-årig valack i stallet som jag tror väldigt mycket på. Har ägt honom i ett år nu och skrittar mycket i varierad terräng och rider dressyr en gång per vecka. Har börjat lägga in lite klättring och lite mer galopp och mycket tillitsövningar. Vill prova på så mycket som möjligt då jag tror på allsidig träning. Han har en fantastisk energi, är supersäker på hovarna, och har ett mjukt och lätt steg med ett stort plus för galoppen.
 
Han heter CAS Gordons Whiskey, född 2013 e. Zulak u. Tamigi ue. Stuntman (uppfödarprefixet CAS står för Carina Syrén). Har de egenskaper jag letat efter, och jag längtar till tävlingsterminen 2018 släpps och vi kan börja kvala till Unghästfinalen som är nästa års stora mål. 


Det långsiktiga målet är att så småningom rida svår klass 160 km. Har varit på terrängträning med Whiskey som är fantastiskt positiv till allt och har väldigt mycket energi och power. Galoppen är hans gångart och han tvekade inte att kliva upp på banken eller att hoppa över graven, och där spelar förstås distansträningen i skogen stor roll. Whiskey är nyfiken, positiv, energisk och väldigt explosiv. Har tränat mycket på att göra honom mindre känslig genom att toleransträna, då han var väldigt känslig när han kom till mig för ett år sedan.
 
Jag är så fantastiskt förtjust i denna häst att jag inte kunde motstå att köpa helsystern. MD Tanzanija är född 2015 e. Zulak u. Tamigi ue. Stuntman, och uppfödd av Maja Dellerstam. Har inte haft henne så länge och inte gjort så mycket med henne än, men hon är cool. Är mindre känslig än sin bror men lika explosiv när hon reagerar på något. Inga problem att lägga på sadel, vi marktränar lite med presenningar, paraplyer m.m. och hon är nyfiken och vill testa. Är otroligt social och kommer direkt när någon närmar sig hagen. Whiskey var mycket mer reserverad när jag fick hem honom men har blivit mycket bättre. Tanzania blir nog större än Whiskey då hon redan är nästan lika hög och väldigt proportionerlig och fin i kroppen.
 
Hälsningar Sara

2015-08-27
 

Babushka!


När Bohgazzi blev Årets 6-åriga Unghäst i distansritt 2011, fick hans ryttare, tränare och ägare som pris en fri betäckning med en av sponsorshingstarna. Det resulterade i ett stoföl som föddes 2013.
   – Det var inget svårt val att välja att betäcka Shakira ox med Sokrates ox eftersom jag redan innan hade planer på den kombinationen, säger Siw Warelius.
   Shakira köptes in som tilltänkt avelssto som treåring, hennes stam och temperament tilltalade Siw mycket. Hon har i dagsläget gjort två distansritter CR 50 km, men rids och tränas allround.
   Babushka är född 17/6 2013 hemma hos Siw utanför Värnamo. Hennes far är Sokrates ox f. -97 e. Elcatero och Besma som är efter Cadyk. Shakira ox f.-01 är efter Gomir och Show Mee som är efter Dybbuc.
   På båda sidor i Shakiras härstamning hittar man kopplingar till både arabgalopp och distansritt. Sokrates var segerrikaste arabgaloppör 2002 med 7 segrar och 157.000 kr insprunget. Han har också 9 segrar i distansritt och har vunnit trestjärnig internationell distansritt över 160 km. Hans far Elcatero (f.-85) tog 11 segrar och 15 andraplaceringar och var Skandinaviens vinstrikaste arab när han slutade att tävla arabgalopp.
   Gomir hade också framgångar i arabgalopp både i Sverige och Storbritannien, men är mest känd för att ha lämnat ett flertal avkommor i distansritt där Maria Hagman-Erikssons landslagshäst Power är den mest framgångsrika.
   Dybbuc ox har 3.558 genomförda tävlingskilometer i distansritt med både Josef Ljungkvist och därefter med Annelie Ohlén som bland annat vann Sveriges första YRSM 1998 med honom.
   – Babushka har ett underbart temperament, hon är positiv, godmodig och okomplicerad i all hantering. Inför kommande distansritter förbereds hon genom att få växa och utvecklas naturligt i en ung stoflock med stora kuperade hagar från maj till oktober. Här hemma går hon tillsammans med sin bästis Bohgazzi ox (f.05) och de leker och busar mest hela dagarna. I vinter blir det mer miljöträning och målsättningen är Unghästfinalen 2018!
Foto: Siw Warelius

Chamir f.-09. Foto: Privat Chamir f.-09. Foto: Privat

2014-01-08

Med sikte mot unghästfinalen!


Jag  heter Kerstin Persson och bor utanför Norrköping i Östergötland. Jag är en överårig  allroundryttare som började om med ridningen för ca 10 år sen och fastnade för distansritt som jag har deltagit i och tävlat några gånger sen 2009. Jag vill presentera min unghäst Chamir, född 2010, som är  en arabian partbreed efter Gomir ox och mitt varmblodssto Peace Love. Han är min egen uppfödning som jag tränar med sikte mot att starta i unghästfinalen. Chamir föddes brun, men har blivit gråare för varje pälsfällning.
När han var 2 veckor gammal blev han ormbiten och svävade mellan liv och död då såret blev infekterat. Vi fick hålla honom när vi skötte om såret och gav antibiotikainjektioner och det gjorde kanske att vi fick extra nära kontakt. Han är en klok och känslig häst och vi rider ut själva eller i sällskap med andra hästar. Nu ser vi fram emot att träna i Mariehovs ridhus som vi får nyttja i vår nystartade distansryttarsektion i Söderköpings ryttarsällskap.

Kwadrant. Foto Karin Gadde Jennische. Kwadrant. Foto Karin Gadde Jennische.2013-08-28
Jag heter Karin Gaddde Jennische, har tävlat distans i över tjugo år och levt med arabhästar i över trettio. En del hästar jag har fött med avsikt att sälja, men Kwadrant är inte en av dem. Kwadrant har jag väntat på. Han är en produkt av två, enligt mitt tycke, vackra araber med bra exteriör och temperament men inte minst två bra distanshästar. Kwadrants mor Kaabata är mitt allt, tillika ett av Sveriges mest meriterade avelsston. Hon har meriter från SM, NM och VM samt har över 2500 godkända distanskilometer, hon är även AB premierad och utställd med guldpoäng. Valet av Gwarant som far var mycket medvetet, jag ville ha en distanstävlad hingst med polska linjer och bra exteriör.
Kwadrant är nu tre år och jag har börjat rida lite smått. Han är mycket lättlärd och har ett mjukt temperament. Han förverkligar ordspråket om arabhästar "en arab rider man inte in den rider man". Målet med Kwadrant det närmaste året är att öka svårighetsgraden på ridningen successivt. Jag rider mina unghästar väldigt försiktigt, eftersom jag tror att det lönar sig på sikt. Det kan hända att ni ser oss på unghästfinalen 2015 om Kwadrant visar sig mogen för det.