Alla raser och både ponnyer och stora hästar kan tävla i distansritt, men arabhästen och korsningar med arabhästar är vanligast på tävlingsbanorna runtom i världen. Man tävlar på distanser från 50 km och upp till 160 km på en dag. På SM, EM och VM är distansen alltid 160 km. © Foto: Ulf Lonäs


 

Veterinären kollar noga alla hästar i vetgates både före, under och efter ett lopp i distansritt. Är hästen halt, inte klarar pulsgränsen inom föreskriven tid eller inte bedöms kunna fortsätta blir ekipaget uteslutet. Veterinären har alltså i praktiken en dömande roll. På SM, EM och VM är det alltid tre veterinärer som tillsammans beslutar om en häst ska uteslutas eller inte. © Foto: Ulf  Lonäs

 

Frey och löjtnant Per Carlberg som vann den 450 km långa distansritten Jönköping till Stockholm i oktober 1895.
Frey och löjtnant Per Carlberg som vann den 450 km långa distansritten Jönköping till Stockholm i oktober 1895.Nordiska/Baltiska Mästare
i distansritt 2015
 Yassir II ox och
Olaug Espeli Carstensen Norge!

 

© Foto: Ulf Lonäs

Tack för att du stöder svensk distansritt och  
Unghästfinalerna 2017!Sandström & Borg AB
Gimmick Arabians
ArabHästHagen 
Inger Rustad 
Lena Israelsson
Emma Wanér
Camilla Nilsson
Maria Eriksson
Görel Hahne
Amanda Renström
Jenny Gustavsson
Josefin Blom Lugn
Sara Åhman
Beatrice Wendt
Carina Näsström Lindman
Stefan Hammar 
Jonna Lundqvist
Klara Jakobsson
Monika Eiker 
Kjell Westerback
Eva Borg
Elin Joelsson
Team Kjellén 
Carina Nääs
 

Vi hoppas att du vill ha ditt namn med på listan 2017!
Klicka på rubriken Unghästfinalerna och sedan
Stöd Unghästfinalerna!Distansritt för alla


Distansritt är en av de officiella grenarna i Svenska Ridsporförbundet och det internationella förbundet FEI, där distansritten är en av de tre största grenarna i världen.
   I Sverige är det en ganska ung och ännu inte en så stor tävlingsgren som började ta fart under 1980-talet, men egentligen har den gamla anor. Karl XII:s berömda ritt 1714 då han på 14 dagar red från Turkiet till Stralsund, en sträcka på 2 175 km, är bara ett exempel. Under 1800-talets senare del förekom också distansritts-tävlingar i Europa där distansritten från Berlin till Wien var en av de mer kända. I början av 1900-talet fanns också tävlingar i Sverige till exempel mellan Stockholm och Uppsala.
   Den mest kända tidiga tävlingen i distansritt i Sverige vanns av löjtnant Per Carlberg med sin tjänstehäst 7-åriga halvblodet Frey i oktober 1895. Tävlingen gick mellan Jönköping och Stockholm, och Frey vann de då 45 milen på tiden 44.22,30 timmar! Ett snittempo på 10 km/tim inklusive vila. Priset var en stor silverkanna och 2.000 kronor ur konungens hand.
   Frey blev 25 år och var fallen efter fullblodshingsten Warrenby xx u. Svalan. Han blev en omskriven kändishäst och Freys Hyrverk, som grundades 1887 och fortfarande finns kvar i Stockholm, är uppkallat efter honom.
   Ungdomar, vuxna, ponnyer och stora hästar tävlar mot varandra i samma klasser. Nästan alla hästraser kan vara med, men fullblodsaraben, angloaraben och olika korsningar med arab på ena sidan har de senaste decennierna varit dominerande ras i distansritt både i Sverige och världen.
   Distansritt är en tävling för att testa uthålligheten och styrkan från start till mål hos ekipaget. Men det gäller inte bara att vara först i mål. Djurskyddet är väl tillgodosett och hästen måste klara alla de veterinärkontroller, s.k. vetgates, som finns efter ca 20-40 km längs banan. Och dessutom en slutbesiktning efter målgång. Då kollar man hästens allmäntillstånd och rörelser och den måste också klara pulsgränsen för klassen, vanligen 60- 64 slag/minut, inom föreskriven tid.
   Det är alltså inte säkert att först i mål vinner, och begreppet "fit to continue" ska också vara uppfyllt.

Ulf Lonäs


Distansryttarnas valspråk är:

"Att genomföra
är att vinna"

~ ~ ~ ~ ~

Har du en unghäst?

Vi vill gärna​ veta vilka unghästar som är på gång i Sverige men även i Norge, Danmark och Finland.
   Har du en 3-åring eller
4-åring som 2017 rids och tränas med målsättningen att tävla i distansritt? Skriv gärna några rader och berätta om din unghäst, och skicka gärna med en bild!
   Vi lägger ut ditt bidrag under UHF & Distansritt och undersidan Nya unghästar. Bilden måste vara formaterad som jpeg och din text ska helst inte vara längre än cirka 100 ord. När vi lagt in ditt bidrag får du gärna återkomma efter några månader med en kortare uppdatering.
   Webbmaster är tacksam om du sätter ut datum på alla dina bidrag och inte glömmer att skriva en kort bildtext och anger fotografens namn.

Skicka ditt bidrag till:

uhfdistans@gmail.com

Vi väntar med spänning på ditt bidrag!