Foto: Ingela Brinkefeldt Foto: Ingela Brinkefeldt

Årets unghästar 2012

 

Min Pontijack 5 år och Elopolda ox 6 år, blev Årets unghästar 2012 i distansritt. Finalerna avgjordes på Laxåritten och distanserna var 50 och 80 km.

Det är inte först i mål som gäller i unghästfinalerna. Godkänd slutbesiktning innebär poäng för rörelser, tempo, metabolik och puls. De med högst poäng gör en särskild slutbesiktning efter viss vila. Bland annat ska hästarna trava upp på både rakt spår och i en åtta samt bedömas metaboliskt. Domare var veterinärprofessor Lars Roepstorff. 
   Årets 5-åring blev Min Pontijack e. Gimmick ox (jo, han är namngiven efter uppfödarens bil). Riden och ägd av Anette Falk i Kristinehamn.
   – Han är inget lamm någonstans och jag åkte av honom varje dag i vintras. Men jag tror på honom. Lågpulsad, täcker mycket mark i steget och vet inte vad trötthet är, säger Anette.
   – Hans mamma Tets Raggie var en problemhäst från travet och jag tränade westernridning med henne, säger uppfödaren Eleonore Sjölund.
   Elopolda ox (e. Orkow u. El Siba, Uppf. Elisabet & Jan Wahn) riden och delägd av Sara Henriksson, blev Årets 6-åring.
   – Kom till oss som 1-åring. Social, lågpulsad och lättriden med stort steg. Satsar på henne som min seniorhäst om två år, säger Sara.
   – Unghästarna var väl förberedda, välmusklade och i bra hull och kondition. Kanonroligt att så många kvalade och att vi för första gången sedan starten 2010 hade med både 5- och 6åringar. Nu jobbar arbetsgruppen vidare med nästa års kval och finaler, sa Eva Borg, som tagit initiativet till unghästfinalerna för distanshästar i Sverige.

Ulf Lonäs

 

Hur har det gått för Årets Unghästar efter finalsegern?

Foto:Caroline Pont Foto:Caroline Pont

Årets 6-åring

Elopolda ox


Elopolda och Sara Henriksson har fram till den 7 april 2015 genomfört två CEI*** 160 km.

©Foto: Ulf Lonäs ©Foto: Ulf Lonäs

Årets 5-åring
Min Pontijack

Min Pontijack och Anette "Lotta" Falk satsar på Unghäst-VM för 8-åringar i Frankrike och genomförde den 4 april 2015 sin andra CEI** 120 km.