Årets Unghästar 2013!

 

Lillyanne ox och Kiidaaj ox!


Med en strålande regnbåge i bakgrunden på artilleriets gamla körplan i Kristinehamn, var det tre 5-åringar och två 6-åringar som till slut gjorde upp om titeln Årets Unghäst i distansritt!

Kristinehamnsritten var årets värd den 28 september och det stora gamla militära övningsområdet, numera mest civilt strövområde, svarade för större delen av banorna. Mest grusväg med sträckor i skogsterräng, men det är ingen flack slätloppsbana utan ganska småkuperat med ett par långa sugande backar. Några delar av banan går nästan inne i Kristinehamn och där ligger också Kristinehamnsrittens signum. Den kilometerlånga branta backen från Märsta upp till Björkvallens idrottsplats där arrangörerna hade ställt ut ett badkar med vatten.   
   Vädret denna dag var idealiskt för distansritt med runt 6 plusgrader vid starten, lite mer mitt på dagen och molnigt med en knappt märkbar vind. Regnet höll sig borta utom en kort liten lätt skur, naturligtvis i samband med finalbesiktningen.
 

Bangenomgång tidig lördagsmorgon för 6-åringarna på 80 km.  Foto: © Ulf Lonäs
Bangenomgång tidig lördagsmorgon för 6-åringarna på 80 km. Foto: © Ulf Lonäs

Först ut var de 11 ekipagen på 80 km varav 7 deltog i Unghästfinalen för 6-åringar. Av dessa 7 var det fem hästar  – Kiidaaj, Elf, Min Pontijack (Årets Unghäst 2012), Baron El Azeer och Gazijah som även deltog i Unghästfinalen 2012.
   Det var tre ekipage av de fyra med vita nummerlappar (Unghästfinalens deltagare hade blå nummerlappar som gjorde det lätt att följa dem under dagen) som drog iväg i starten. Tyvärr försvann två av dessa i vetgate 2, medan det tredje, Topas/Lena Folkung, vann klassen på 15,3 km/tim. Det fjärde ekipaget med vit nummerlapp var rutinerade 16-åringen Kislon Amasai/Ingrid Boström, som vunnit 160 km och agerade lok under dagen åt sin unga stallkamrat Zigard med Zandra Lagerbäck ombord. Minuterna bakom vid ca 2 km kom resten av 6-åringarna. 

Elf/Ella Lindblom (7) och Kiidaaj/Ewa Mårgård gjorde upp om titeln  Årets 6-åriga distansrittshäst.          Foto: © Ulf Lonäs
Elf/Ella Lindblom (7) och Kiidaaj/Ewa Mårgård gjorde upp om titeln Årets 6-åriga distansrittshäst. Foto: © Ulf Lonäs

Och så såg det ut runt 45 minuter senare när markeringen vid 10 km passerades, även om startfältet var något mer uppsplittrat. I vetgate 2 efter 64 km blev det stopp för långväga Östersundsekipaget och varmblodiga travaren Turbo Intercooler/Carina Nääs p.g.a. hälta. Tempot till vetgate 2 låg mellan 11,8 km/tim för Gazijah//Karin Thorén, som var sist in och 15,2 för Zigard som var först in bland 6-åringarna.
   Men i Unghästfinalen är placeringen i klassen mindre viktig och intressant. I stället gäller det att få så höga poäng som möjligt för tempo och puls, och för veterinärens bedömning av rörelser och metaboliska värden. För 6-åringana gäller det att hamna i gruppen "Elit" dvs få 14, 15 eller16 poäng som är max, och därmed gå vidare till den speciella finalbesiktningen två timmar efter klassens slutbesiktning.
   Zigard, som var trea i mål, missade den chansen då han hade 56 slag/minut 10 minuter efter målgång och tappade därmed hela 5 poäng. Det blev i stället fyran och femman i mål, Elf/Ella Lindblom på 15 poäng och Kiidaaj/Eva Mårgård på 14 poäng, som gjorde upp om den åtråvärda titeln.
    Enväldig domare var veterinärprofessor Lars Roepstorff som utsåg Kiidaaj till Årets Unghäst i distansritt. Hans motivering löd " En häst väl förberedd för dagens tuffa uppgift. Visade mycket god återhämtning vid den slutliga championatsbedömningen"


Gambler Memory och Siri Byström kom till finalbesiktning för
5-åringarna. Foto: © Ulf Lonäs
 

Egen klass för femåringarna


Det var en härlig blandning av raser när de 5-åriga hästarna tog sig an banan på 50 km knappt två timmar efter 6-åringarna. De arabiska fullbloden dominerade, men här fanns varmblodiga travare och olika korsningar med både varmblod, kallblod och american paint. Det var 12 unghästar anmälda och det blev så att dessa gjorde upp i en egen klass. Tyvärr blev det bara 11 till start då Emma Svanängs TS Coyote skadade sig i hagen bara timmarna innan start.    
   Det är en klar fördel att enbart de hästar som har möjlighet att ta sig till finalbedömningen efter klassen får göra upp utan inblandning av andra kanske mer rutinerade hästar, som kan agera draghjälp eller sällskap från start. Det blir mer rättvist på det sättet speciellt när det gäller lite mer än enbart placering. Men det förutsätter också att det finns så många anmälda att ekonomin och de sportsliga förutsättningarna klarar en egen klass. Och tänk vad roligt det vore om alla 5-åringarna också gjorde upp om titeln för 6-åriga i en egen klass nästa år!
 

Ella Lindblom springer upp "åttan" med Elf. Det blev en andraplats i finalbesiktningen för 6-åringarna.
Foto: © Ulf lonäs

Vid cirka 2 km var den stora skäcken Gamblers Memory och Siri Byström ensam i täten. Drygt 2 minuter bakom kom en klunga med 6 hästar. Wasa, Lillyanne och Eox tar det lite lugnare. Täten kommer samlad till 10 km på 44 minuter dvs ett tempo på 13,3 km/tim.
   Till vetgate 1 efter 30 km kommer Gamblers Memory först till ankomsttid runt 5 minuter före de andra. Men hon tappar över 11 minuter till intid med 46 i puls (max tillåten 60 slag/min). Gör ändå till slut en så bra prestation att hon får 13 poäng och går till finalbesiktning. Här stoppas Benindjih för hälta och i slutbesiktningen blir Nipzana för puls och Wasa för hälta uteslutna. Lillyanne kommer till intid hos veterinärerna 8 minuter efter Gamblers Memory.
   Eftersom 5-åringarna gör upp om bästa poäng i en Clear round så kan man bara konstatera att tre hästar går vidare till finalbesiktningen. Alla tre på 13 poäng. Det är Gamblers Memory riden av Siri Byström, AR Shamlin El Din/Camilla Torstensson och Lillyanne/Hanna Martinsson.
   Utan att nedvärdera någon häst så kunde man redan under den inledande finalbesiktningen se att Lillyanne stod i en klass för sig när hon utsågs till Årets 5-åriga distansrittshäst. Domarens motivering talar också sitt tydliga språk. "Synnerligen god metabolisk återhämtning. Mycket god framåtbjudning och inte det minsta osymmetrisk i sina rörelser"
   Unghästfinalen avslutades med en gemensam buffé-middag och prisutdelning till ägare, ryttare, uppfödare och tränare.

Hovnot: För härstamningar, ägare, uppfödare och raser - se katalogerna för 2012 eller 2013. För poäng för alla hästar se resultat. 


Lars Roepstorff dömde finalerna. Foto: ©Ulf Lonäs Lars Roepstorff dömde finalerna. Foto: ©Ulf Lonäs

 

Intervju med domaren                                      

Lars Roepstorff, veterinär och professor i bio-mekanik vid SLU, var åter enväldig domare för den avgörande final-besiktningen. Han sammanfattar årets bedömning som "lättdömt bland 5-åringarna och mycket jämnt bland 6-åringarna."
   Under finalbesiktningen som sker ca två timmar efter slut-besiktningen i klassen, tittar domaren förutom på det metaboliska också på rörelserna en sista gång. Det sker både på rakt och böjt spår i form av en åtta där  både framåtbjudning och symmetri i rörelserna har betydelse. Generellt sett ansåg Lars att hästarna var mycket väl förberedda för sin uppgift.
   – De tre femåriga hästar som bedömdes gick den kortare distansen på 50 kilometer. De var väldigt likvärdiga när det gäller hur de presterat under dagen och hur de återhämtat sig. Sista momentet rörelsekontrollen fällde avgörandet där en av hästarna var helt opåverkad, säger Lars Roepstorff, som också under några år varit landslagsveterinär i distansritt och redan som junior tävlade i hoppning.
   – Man kunde se att sexåringarna på 80 kilometer gjort en insats under dagen. Man fick lägga ihop många olika saker för att fälla avgörandet. Det som avgjorde var hur väl förberedd den segrande hästen var. Den var relativt sett minst påverkad mellan tävlingens slutbesiktning och unghästfinalens besiktning två timmar senare.
   Vad tycker du om Prestationsbedömning av unga distansrittshästar?
   – Jag tycker det är fantastiskt bra. Det ska vara något betydelsefullt och något extra med den häst som vunnit ett årgångschampionat.
   Att bli Årets Unghäst i distansritt som 5-åring eller 6-åring – säger det någonting om hur det blir 4 eller 5 år senare när hästen kanske ska gå EM eller VM på 160 km?
   – Det får vi svaret på när vi kan utvärdera det här om tio år. Men det är min fulla och fasta övertygelse att så är det. Även om det inte är hundraprocentigt, säger Lars Roepstorff och fortsätter.
   – Jag är för tidig träning av unghästar och framförallt för att de ska bli bedömda. Det är ingen garanti för att den som blir utsedd till Årets Unghäst i distansritt klarar 160 km. Men, jag skulle bli mycket förvånad och mycket besviken på vad vi gör om det inte är så att de som tar de höga placeringarna i finalbesiktningen kommer att vara överrepresenterade bland de som går 160 km så småningom.
    Men de unghästar som inte klarade att ta tillräckligt många poäng för komma med till finalbesiktningen – är de hänvisade till B-laget?
   – Så får man inte vända på det. Att de som inte presterat bra under besiktningarna under dagen inte kan bli bra distansrittshästar. Det finns tillfälligheter som gör att man inte lyckades just den här dagen. En del hästar behöver också mer tid på sig för att bli bra, säger Lars Roepstorff.
   Han bekräftar att Eva Borg redan frågat om han vill döma även nästa års final. "Det vill jag hemskt gärna göra, men jag har väldigt många engagemang och kan inte lova något" säger Lars medan han hastar bort till sin bil för att några timmar senare flyga till en konferens i Barcelona. Dock inte som pilot i sitt eget flygplan den här gången.

Ulf Lonäs
 

 

Bilder från finalerna

Lillyanne ox blev Årets 5-åriga Unghäst 2013. Vid tygeln tränaren Annelie Eriksson samt fr.vä Martin och Sofia Bayard ägare/tränare och Hanna Martinson ryttare. 
Foto: © Ulf Lonäs

 

Kiidaaj ox blev Årets 6-åriga unghäst 2013. Ewa Mårgård äger och red och Ewas pappa Enar Jonasson har varit tränare.
Foto: © Ulf Lonäs

 

Några av de 11 finalekipagen bland 5-åringarna efter cirka 10 km av de 50 km de skulle genomföra.
Foto: © Ulf Lonäs

 

Här är den jagande klungan med 6-åringar 15 minuter efter starten på 80 km.
Foto © Ulf Lonäs

 

AR Shalim El Din och Camilla Torstensson (33) kom till finalbesiktningen för 5-åringarna.  Foto: © Ulf Lonäs

 

Några av de elva 5-åringarna på 50 km. Foto: © Ulf Lonäs

 

Alla 5-åringar får vara med och här får Sabina Rapp och Bottorps Vigge, en korsnng mellan fullblodsarab och kallblod, service längs banan efter 10 km. 
Foto: © Ulf Lonäs

 

– Lillyanne är både social, charmig och klok och ska bli min första häst på 160 km om några år. Jag har ridit och tränat henne från början i samarbete med tränaren Annelie Eriksson i Dalarna, men i juni kom Linnéa till världen och sista månaderna har Annelie haft honom hemma hos sig och hennes stalljockey Hanna  Martinsson har ridit henne, säger Sofia Bayard, som hade en hellyckad helg då Linnéas pappa Martin vann 50 km dagen efter med Surprise Bandy.
Foto: © Ulf Lonäs

 

Eva Borg, initiativtagare till Prestationsbedömning av unga distansrittshästar i Sverige, delade ut priserna till Årets  5-åriga
Unghäst Lillyanne. Fr vä Sofia Bayard, ägare och tränare och Annelie Eriksson tränare.
Foto: @ Ulf Lonäs

 

Ewa Mårgård fick den vackra glastattyeten och diplomet som ägare och ryttare till Årets 6-åriga unghäst i distansritt Kiidaaj.
Foto: © Ulf Lonäs

 

Ingela Brinkefeldt (t.hö) är uppfödare till 6-årige Gazijah och Karin Thorén är ägare, tränare och ryttare och båda fick diplom. Ingela är också en av de tre i arbetsgruppen för årets upplaga av Prestationbedömning av unga distansrittshästar.
Foto: @ Ulf Lonäs