Årets 5-åriga Unghäst i Distansritt 2014!
Falanghina ox och Ella Lindblom.
  
Foto: Ulf LonäsÅrets 6-åriga Unghäst i Distansritt 2014!
Bottorps Vigge och Sabina Rapp. 
Foto: Ulf Lonäs


Årets Unghästar i Distansritt 2014!
 

Ett stort och intressant startfält med 5-åringar bidrog till en spännande dag som avgjordes först efter en extra duell mellan två skimmelston. För 6-åringarna blev det tyvärr mer händelserikt än spännande när bara två av fem anmälda ekipage gjorde upp om titeln Årets unghäst.
   Det var också ett litet men viktigt 5-årsjubileum när Prestationsbedömning av Unga Distansrittshästar och Unghästfinalerna avgjordes i Kristinehamn. Nu kan man se de första tecknen på vilken betydelse Unghästfinalerna har för att hitta nya lovande hästar att satsa på för tävling och avel.
   Al Tayar som värderades som mycket bra som 6-åring 2012, var året efter 5:a på Unghäst-VM 120 km och senare 3:a på CEI*** 160km i Belgien. Elopolda, som blev Årets 6-åring 2012, har i år vunnit YRSM 120 km och varit 2:a på CEI*** 160 km i Litauen.
Det är också minst två hästar varje år från de första årens finaler som sedan haft framgångar på distansrittsbanorna och klättrat uppåt i klasserna.


Text & Foto: Ulf Lonäs
(Klicka för större bilder.)

 

Na Camera ox.


Duell mellan toppstonVilket styrkebesked det blev för de 5-åriga finalhästarna!
Ett intressant startfält med 14 unghästar gjorde upp om titeln Årets 5-åriga Unghäst i distansritt i en Clear Round över 50 km, där 8 ekipage gick till en spännande och avgörande finalbesiktning.


Att cirka  60 % av de 5-åringar som under året debuterat och klarat sina första kilometrar i distansritt valde att också bli bedömda och göra upp om titeln Årets Unghäst, är mycket positivt för utvecklingen av svensk distansritt de kommande åren. Både när det gäller avel och tävling.
   En ny regel på Unghästfinalen i år var att de som ville kunde starta närsomhelst mellan två olika starttider. De flesta startade i en stor grupp kl.10.15 men två ekipage valde att starta 16 minuter senare. Efter cirka 5 km hade det första startfältet splittrats upp något i mindre grupper på ett 5 minuter långt led.
   Till vetgate 1 efter 30 km var det 35 minuter mellan första och sista ekipage, men det viktiga var att hålla ett tempo till mål som låg mellan 12 och 15 km/tim för att inte tappa 5 poäng i slutbesiktningen. Alla var godkända i vetgate 1 och tempot dit blev mellan 13,7 och 11,2 km/tim. De flesta gick in till puls på mellan 3 – 5 minuter men några behövde både 8 och över 11 minuter på sig.
   Under den andra sträckan växte avståndet mellan tät och kö, För andra gången skulle också den välkända kilometerlånga sugande backen upp mot Kristinehamns idrottsplats Björkvallen klaras av. I mål var det nästan på sekunden en timme mellan det första och det sista 5-åriga ekipaget.
   Under slutbesiktningen gällde det inte bara att vara veterinärt godkänd. Det gällde också att samla på sig så mycket poäng att man hamnade i gruppen Utmärkt och därmed fortsatte till finalbedömningen cirka två timmar senare. För detta krävdes 13 eller 14 poäng.
   Rätt tempo från start till mål gav tre poäng. För rörelser och metabolik kunde man få mellan 1 och 3 poäng. Det som kostade mest, 5 poäng, var om man missade pulsgränsen på max 54 slag/min 10 minuter efter målgång, men det var bara en häst som missade den med 3 slag. (Pulsgränsen för godkänt lopp i distansritt är 60 eller 64 slag/min beroende på distansen.)
   Under slutbesiktningen blev 2 hästar uteslutna för hälta, och av de övriga 12 var det bara 4 hästar som inte klarade sig till finalbedömningen. För långsamt tempo fällde en häst, två tappade poäng på rörelser och en på puls. Ett mycket bra resultat för årets 5-åringar. Man måste komma ihåg att det handlar om unghästar och att alla hästar utvecklas olika snabbt.

Falanghina ox.
Hade det varit en "vanlig" Clear Round eller tävlingsklass så hade 12 av 14 varit godkända.
   Av de åtta som skulle göra upp om titeln var det fem som hade 14 poäng och tre med 13 poäng. Men det är också så att en häst med 13 p kan slå en häst med 14 p i finalbedömningen eftersom domaren gör en helt ny besiktning i finalen där t.ex. återhämtningen och rörelser kan spela in. Domarens beslut är också subjektivt.
    I finalbesiktningen ska man trava upp på rakt spår och på böjt spår i form av en åtta. Just böjt spår är ofta mycket avslöjande när man ska bedöma rörelserna. Under finalbesiktningen var det för oss som följde den på plats ganska uppenbart att det skulle bli just rörelserna som skulle skilja ut de allra bästa.
   Men det var mycket jämnt mellan flera hästar. Så jämnt att domaren hade svårt att skilja de bästa åt. När alla trodde att domaren skulle meddela vinnaren så förklarade han i stället att han fattat beslut att skilja de två bästa hästarna – Na Camera ox och Falanghina ox – genom en samtidig visning i trav på en snäv åtta.
   Den lilla men tappra publiken höll andan under en lång minut, och kanske var det så att den häst som först tyckte att dagens övningar var klara skulle förlora. Här var det en knapp fördel till Falanghina och domaren Ulf Hedenströms motivering var:

”Stenhårt mellan två ston i år. Samma tävlingstempo och likvärdiga såväl ortopediskt som metaboliskt vid samtliga besiktningstillfällen. Bjudning och rörelsemönster fällde avgörandet först när båda hästarna bedömdes samtidigt i den berömda åttan”.

   Falanghina (namnet kommer från ett italienskt vitt vin och en grön druva) kom i mål som åttonde häst 13 minuter efter tättrion på tiden 4.06 33 tim/ 13,7 km/tim. Hon är uppfödd, ägd, tränad och reds av Ella Lindblom, som driver stuteriet Prinsens Araber på Yxtaholm utanför Flen sedan 1996. Där tar hon emot hästar för inridning och träning i distansritt och anordnar turridningar. Ella är en rutinerad distansryttare med 5.579 genomförda tävlingskilometer, och har också fött upp Falanghinas pappa Gwarant ox.
   – Nu blir det vila innan vi börjar satsa på 80 km och på att bli årets sexåriga unghäst nästa år. Falanghina är väldigt ridbar, har ett bra psyke och bra hovar och anpassar sig lätt. Pappan Gwarant har vunnit tvåstjärnig 120 km men mamman är en av mina turridningshästar och har aldrig tävlat distansritt, säger Ella Lindblom.

De tre 5-åringarna här nedanför hade alla maxpoängen 14 poäng i slutbesiktningen
och totalt åtta 5-åringar gick till finalbedömning och var
med om att kämpa om titeln Årets 5-åriga Unghäst i Distansritt 2014.

My Kanel El Hamy ox och Zandra Lagerbäck

Mimra ox och Kristina Parkhomenko.

Varmblodet Chan Pichit och Anna Lindh.

Storslam för Ella Lindblom och hennes egenuppfödda Falanghina som hon tränat och red och dessutom fött upp hennes pappa Gwarant ox.

Ella Lindblom med dotter Joline.

Na Camera och Veronica Bäckman.

Det blev en tuff match om titeln mellan de båda 5-åriga stona Falanghina (t.vä.) och Na Camera i en extra duell på snävt böjt spår. Upptravningen på en åtta avgjorde till Falanghinas fördel och en lycklig men nästan chockad Ella Lindblom som är både uppfödare, tränare, ägare och ryttare.  

 

Bottorps Vigge.
 

Bara två 6-åringar


Finalklassen för 6-åringarna samlade fem hästar i uteboxarna på det nedlagda artilleriregementet A9:s stora körplan, som var Unghästfinalens tävlingscentrum med start, mål och alla vetgates.
   Ibland blir det inte som man hoppas på. Bara fyra ekipage på startlinjen som blev två i mål, men bägge ekipagen gick till final.


Arbetsgruppen för Prestationsbedömning av unga distansrittshästar har en målsättning att utveckla de svenska Unghästfinalerna till även Nordiska Unghästfinaler. Det innebär att man förutom att utse Årets fem- och sexåriga Unghäst uppfödd i Sverige, även ska kunna utse Årets Norska, Danska eller Finska Unghäst uppfödd i respektive nation. Kanske kan man gå ett steg till och samtidigt utse Årets Nordiska Unghäst. Målet ska vara gemensamt i alla fyra nationerna – Att stärka den egna nationella aveln och skapa goda förutsättningar för att hitta nya lovande unghästar avlade med inriktning på distansritt/endurance.
   Därför var det mycket roligt att det norska ekipaget, fullblodsaraben Macoelho uppfödd av Steinar Berge och ägd och riden av Sara Straume Brun, var anmäld till Unghästfinalen för 6-åringar. Men den vackra fuxen fick problem med en hov och ett troligt sömstick, och Sara valde att inte visa honom i förbesiktningen.
   De fyra som var kvar var alla anmälda till 5-årsfinalen 2013, men Emma Svanängs TS Coyote skadade sig då bara några timmar före start och fick stryka sig förra året. I år drog de iväg som tätekipage för kvartetten när starten gått. Efter cirka 25 km av de 80 km som skulle klaras var oturen framme igen. När de hoppade över ett dike gick hästen omkull och Emma bröt nyckelbenet. Under middagen fick dock Emma lite tur tillbaka när de andra deltagande ryttarna genom lottdragning såg till att hon fick en Thermobar för tempererat vatten till vinterhagen. (I klassen för femåringar lottades Thermobaren till Anna Jansson/Wielki Matteo.)
 

Eox ox.
  I vetgate 1 blev det bara två kvar. Eox/Klara Jacobsson och Bottorps Vigge/ Sabina Rapp som följdes åt resten av dagen till mål. Eox var några sekunder före över mållinjen på 5.38,37 tim, och båda landade på 14,3 km/tim full distans och gick med 16 poäng till finalbedömning. Drygt två timmar senare var det Bottorps Vigge som fick segertäcket av Eva Borg som är initiativtagare till Unghästfinalerna för distansrittshästar.
   Domarens motivering var:

 ”Efter strykningar och omkullridning samt uteslutning
för hälta återstod till slut endast två ekipage bland 6-åringarna.
Plus för metabolism samt rygg gav den
charmige kallblodskorsningen slutsegern”

   Bottorps Vigge är en lite ovanlig korsning mellan ett kallblodssto och en arabhingst, och därmed ett exempel på att de flesta hästraser är välkomna på Unghästfinalerna.
   Vigge är nu en maxad D-ponny men inte slutmätt.
   – Vigge var egentligen inte planerad. Jag hade både hingsten och stoet men när han kom visade det sig att han inte klarade att gå själv i en egen hage, så jag släppte ihop dem och räknade med ett experiment. Han är därför en planerad chansning, säger Sabina Rapp.
   Och Vigge ska absolut inte räknas ut än. I svensk distansritt finns det flera varmblodiga travare, nordsvensk travare och brukshäst, C- och D-ponnyer, och andra olika och ibland ovanliga korsningar, som klarat både 120 km och 160 km. Och ett russ har faktiskt en gång klarat 80 km!
 

Intervju med domaren


Unghästfinalernas enväldige domare var i år Ulf Hedenström, 45 år, verksam i Östersund och Jämtland. Han har sedan 1994 jobbat många år med islandshästar och travhästar, är veterinär och lärare på Wången och har erfarenhet av distansritt tidigare t.ex från SM 2002. I familjen finns både häst, hund och katt samt hustru Helena (också veterinär) samt en dotter.
   Han forskar också i arbetsfysiologi och biomekanik genom ett samarbete med domaren från 2013, veterinärprofessor Lars Roeppstorff.
   – Man kan säga att Lars har metoderna och jag hjälper till med materialet och de resurser som finns på Wången, säger Ulf.
   Ulf tyckte att man kunde se en viss belastning under dagen på en del unga ekipage där pulsen kunde ligga på gränsen fast man skrittat mycket. När det gällde de lite äldre hästarna på 80 km var dessa nästan lite bättre i slutet av tävlingen än i början när det gäller det metaboliska (ämnesomsättning och återhämtning). När hästarna börjat dricka var både magljud, hudturgor och slemhinnor bättre.
 

Ett problem under dagen var blåsten som gjorde det svårare att höra i stetoskopet.     
   – Vi hade också lite problem med stenar i hovarna som ställde till det lite och det hände att hästar som markerade lätt blev rena när man plockade bort stenen i hoven. Vassa stenar från grusvägarna som fastnat i hoven var en faktor att räkna med.
   Han var lite förvånad över flera hästars munstatus och det märktes att man inte håller så mycket i sina hästar.
   – Jag hittade minst fem hästar som var sex år eller äldre som hade sina vargtänder kvar. Om man någongång stoppar ett bett i munnen på en sådan häst så ska vargtänderna bort först. Om man bara rider på hackamore eller bettlöst kan det möjligen passera. 
    När det gäller hästarnas hovstatus så är det viktigt med fysiologisk skoning. Hästen ska inte bara ha skor på sig utan den ska också landa plant och röra sig på ett bra sätt och det måste en bra hovslagare ha koll på.
   –  Om skoningen inte är fysiologiskt korrekt så blir det ett stort utfall på många mil. Hästen springer och småvrickar sig lite eller har en vridning som faktisk går att sko bort eller åtminstone mildra en del. Man måste sko efter hästens förtsättningar i skritt och trav. Jag tycker det var påtagligt många ofysiologiskt skodda hästar, och är hästen inte fysiologiskt skodd så kan det medverka till hur lätt en hälta uppkommer, säger Ulf Hedenström.
   Som domare har han tittat speciellt på tre saker.
   ­ – Hästens fysik där man söker det fysiska praktexemplaret. Det andra är tekniken på rakt och böjt spår. En förmåga som är medfödd men också kan vara förädlad. Har man lite svagare fysik kan en bra teknik kanske kompensera något och bära dig en bit till. Även skoningen har betydelse för tekniken, förklarar Ulf.
   – Det tredje är är uttrycket på hästen och ekipaget. Jag upplever att man blir glad av att rida en bra häst, och en bra häst blir glad av att bli riden av en bra ryttare.
  Vad tror han då om framtiden för årets deltagare i Unghästfinalerna?
   – Bland femåringarna kändes det bra och alla som fick 14 poäng var toppklassindivider och det var bara småsaker som skiljde dem åt. Svårt att bedömma sexåringarna med bara två kvar och en klar vinnare.
   – Jag tycker det är kul med arbetande hästar, och det är enklare att vara veterinär och ha koll på djurskyddet i distansritt än i andra hästsporter eftersom man ser och kan bedömma hästen så ofta, och jag kände mig komfortabel i min roll både som domare och veterinär, säger Ulf Hedenström.

   

 

Ett stort tack till alla våra
huvud-sponsorer!


Back on Track

Gunnar Olsson Hästtransporter

Kristinehamns
Kommun

Thermobar

 

Årets 6-åriga unghäst i Distanritt 2014 är kallblodskorsningen Bottorps Vigge och Sabina Rapp.
 

Många priser är det i Unghästfinalerna både till uppfödaren, ryttaren och ägaren och även på prisutdelningen behöver man hjälp av hinknissen.

Unghästfinalerna avslutas alltid med en middagsbuffé och prisutdelning där alla är välkomna.

Initiativtagare Eva Borg gick runt med ett fat där finalryttarna fick dra ett kort med ett namn. De två sista namnen fick varsin Thermobar till vinterhagen.

Årets unghästtränare och ryttare. Sabina Rapp och Ella Lindblom med dotter Joline.

Hovnot: För härstammningar, ägare, uppfödare och raser – se Katalogen 2014. För poäng för alla hästar  
                se resultat.

                Alla bilder från årets Unghästfinaler kan du hitta på www.skribentfoto.se