Årets Unghästar i Distansritt 2015!
 

Årets 6-åriga Unghäst i Distansritt 2015!
My Kanel el Hamy ox, uppfödare Stall Peak HB, med ryttaren Zandra Lagerbäck.

 

Årets 5-åriga Unghäst i Distansritt 2015!
El Cobrah ox, uppfödare Camilla Norberg, med ryttaren Frida Söderström

 

Årets båda Unghästfinaler i distansritt för 5-åringar och 6-åringar, avgjordes åter i skogarna runt det nedlagda artilleriregementet A9 i Kristinehamn. Tyvärr bara elva ekipage som kom till start, men det var ganska jämna hästar i båda åldersgrupperna. För andra året i rad var veterinär Ulf Hedenström den enväldiga domare som skulle avgöra vilka som skulle få de åtråvärda titlarna Året Unghäst i Distansritt.
   I Unghästfinalerna gäller det ju inte att komma först i mål, utan att samla på sig så höga poäng som möjligt hos veterinären så att hästen kommer med i högsta poänggrupp. Då får hästen biljett till den speciella finalbesiktningen senare samma dag i varje åldersgrupp, med chans att bli Årets 5-åriga och 6-åriga Unghäst i Distansritt 2015!


Text & Foto: Ulf Lonäs
(Klicka för större bilder.)

För härstamningar m.m. – se Katalogen 2015. För resultatdetaljer se Alla resultat.)

 

Tre jämna 5-åringar


Det var tre jämna 5-åringar som gjorde upp om vem som skulle bli Årets Unghäst. Det blev en spännande och in i det sista en oviss kamp om titeln. En jublande glad ryttare och en cool svart valack tog emot hyllningar och segertäcke.
   På morgonen dagen efter tog festen tvärt slut då det upptäcktes att vinnaren inte var startberättigad på grund av ett regelbrott.


Det gick lite troll i årets Unghästfinal för 5-åringarna. Det började med 4 föranmälda hästar i juni. Det blev 8 definitivt anmälda ekipage men bara 7 ekipage på startvolten. När det gäller 5-åringar så avgörs alltid finalen i en Clear Round (CR) 50 km, och  efter vetgate 1 var det bara 5 ekipage kvar på grund av två hältor efter 30 km.
   Till vetgate 1 i höstsolen var Östersundsryttaren Pia Eriksson ombord på Maria Hagman Erikssons MZ Walidah Moajiza ox först in. Pia har haft stoet hemma en längre tid som hjälptränare och även kvalat henne till Unghästfinalen. De ledde då med drygt 3 minuter före El Cobrah ox med låneryttaren Frida Söderström som bor intill banan. Om man nu kan tala om ledning när alla godkända ekipage är likaplacerade i mål när det handlar om CR.

Frida Söderström visar upp El Cobrah i den s.k. åttan under finalbesiktningen.

Från vänster: BP Taurus, El Cobrah och Wielka Zolana. Tre jämna finalister.

Årets 5-åriga Unghäst i distansritt 2015.
El Cobrah ox och Frida Söderström.


Till de övriga tre godkända ekipagen – BP Taurus ox/Inger Rustad, FC Bonsai ox/Amanda Hellstadius, och Wielka Zolana ox/Charlotte Hansson – var det 25 eller 26 minuter. De sista 20 kilometerna reds på 13,5 km/tim och det var 27 sekunder till ankomstiden mellan MZ och Pia som var först och Cobrah och Frida. Båda hade en ridtid (över full distans) på 3 timmar 42 minuter och ett tempo på 13,5 km/tim. De övriga tre kommer i mål 11 minuter senare.
   När poängen räknats ihop efter slutbesiktningen, där alla fem var godkända, var det tre hästar som hamnade högst med 13 poäng och därmed fick finalbiljett. MZ Walidah Moajiza hade dock över 54 slag/minut i slutbesiktningen (60 sl/min godkänt på CR) och tappade därmed 5 poäng på puls. Till finalbesiktningen två timmar senare gick därför El Cobrah, BP Taurus NO och Wielka Zolana. En fux, en svart och en skimmel, och alla fullblodsaraber.
    Domaren kollade noggrant igenom de tre en och en för att avsluta med att alla tre fick trava upp i den snäva "åttan".
   – Det är jättehårt mellan de här tre hästarna och det som bedöms är hur de klarat den här dagen. Då pratar vi metaboliskt, puls, tempo och hur de har klarat de här loppet i sin mag-tarmkanal och i sin vätskebalans.

BP Taurus/Inger Rustad dömdes först som årets unghäst men diskvalificerades.Här skiljer det hårfint mellan de tre i bedömningen. Det som sätter pricken över i:et är när man ser dem alla tre tillsammans i den här åttan på böjt spår i bägge varven. Där kan man bedöma sidobelastningen men också rörelsemekaniken och hästarnas framåtanda, sa domaren Ulf Hedenström inför publiken, till vardags veterinär och lärare på Wången i Jämtland.
   – Bonusen är att se konditionen även på ryttarna och hur mycket de har kvar... och det är som sagt hårfint mellan de tre men jag vill sätta BP Taurus och Inger Rustad som etta.
   Gratulationer, segertäcke och glada groomar och kompisar som klappar om den ganska stora och kompakta kolsvarta muskelknutten från Dalarna men uppfödd i Norge. Mer rock and roll blev det när Inger berättade att Shirley Watts, gift med en av medlemmarna i Rolling Stones fött upp hans pappa HS Piranesi (GB). Men musiken tystnade tvärt morgonen efter.
    När en av domarna kommit hem fanns det e-post där en distansrittsdomare, som inte varit på plats, meddelade att BP Taurus nog inte var startberättigad på
lördagen. Det fattades några dagar från den Prova-på-ritt på 20 km som BP Taurus genomfört på en tävling helgen innan. Även om Prova-på-ritter och Clear Round inte är en tävling så gäller nämligen de obligatoriska vilotiderna (både nationellt och internationellt) även

Wielka Zolana ox och Charlotte Hansson var finalist i Unghästfinalen.

 

för dessa klasser. Vilotiderna är olika beroende på vilken distans man startat på, men den kortaste vilotiden är 12 dagar men kan vara upp till 33 dagar på långa distanser, räknat från midnatt tävlingsdagen till midnatt dagen före nästa tävling. ( I vissa fall vid uteslutningar kan vilotiden vara upp till 90 dagar.)  Att vilotiderna gäller även PP-ritt och CR och att dessa klasser då skall räknas som tävling infördes i bestämmelser och reglementet för distansritt 2013, TR VI moment 630.
   Det är ryttarens ansvar att kunna de två reglementen som gäller för distansritt (det allmänna TR1 och det grenspecifika TR VI) men kanske senaste start i den obligatoriska "Gula boken" måste kontrolleras bättre.
   Efter utredning hos domarna diskvalificerades BP Taurus från den Clear Round han genomfört godkänt under tävlingsdagen som finalkval till Unghästfinalen. Därmed tappade han även sin finalplats och sin nyvunna titel. Frågan var nu om man kunde utse en ny vinnare eller ej eftersom övriga två i Unghästfinalen var likaplacerade. I det läget (mindre än ett dygn från finalbedömningen) ansåg den enväldige domaren att det fanns en tvåa.   
   Därför är El Cobrah ox, riden av Frida Söderström och uppfödd och ägd av Camilla Norberg, alla tre från Värmland, Årets 5-åriga Unghäst i Distansritt 2015!

Falanghina, uppfödare Prinsens Araber, med ryttaren Ella Lindblom kom åter till final. Hon var Årets 5-åriga Unghäst i distansritt 2014.

Ett stort tack till alla våra
sponsorer!


Back on Track
Thermobar

FH-tech
Sarah Norberg

Sandström & Borg

ArabHästHagen

Ridingtights

Panea AB

Gimmick Arabians


 


Två 6-åringar till final
Unghästfinalen för 6-åringarna samlade i år bara 4 ekipage. Men den var ändå intressant. Skulle Falanghina ox och hennes uppfödare (Prinsens Araber=) Ella Lindblom bli först med att vinna titeln årets Unghäst i Distansritt både som 5-åring och 6-åring?

De fyra 6-åringarna började med att genomföra en distansritt över 80 km. De följdes åt under de första 30 kilometerna till vetgate 1 i ett tempo på 12 till 13 km/tim. Där blev tyvärr kvartetten en trio. My Kanel el Hamy/Zandra Lagerbäck, Falanghina/Ella Lindblom och JB Mona Lisa/Anna Lundholm följdes sedan åt nästan hela vägen till mål. Alla tre startade också i Unghästfinalen 2014 som 5-åringar, men då stoppades JB Mona Lisa för hälta under vägen.
   Trion kom till vetgate 2 med ett tempo på runt 13 km/tim men ökade tempot till knappt 16 km/tim på sista sträckans 20 km. Kan också kallas skolboksridning för unga hästar i distansritt på den bana som erbjöds för årets Unghästfinal. Lugnt ut och öka lite mot mål.
   På slutet ryckte Kanel och Zandra till sig en dryg halvminuts ledning och vann klassen på ridtiden 5.54,36 tim/13,5 km/tim full distans. JB Mona Lisa var tvåa och Falanghina trea slagen med en sekund.
   Efter att poängen räknats ihop för de tre, så hade JB Mona Lisa en ynka poäng mindre för metabolik och blev utan plats i finalbesiktningen.
Efter två timmars vila för de andra två var det så dags. Att man väntar så länge efter den ordinarie slutbesiktningen efter målgång, beror på att finaldomaren vill ha koll på bland annat återhämtning, rörelser och allmänt intryck efter vila och det kan hända att vissa symptom inte visar sig direkt efter målgång.

My Kanel el Hamy, uppfödare Stall Peak HB, med ryttaren Zandra Lagerbäck.

Först finalbesiktigar domaren hästarna en och en, som slutade med upptravning på rakt och böjt spår. Därefter fick de båda samtidigt visa upp sig i trav på böjt spår i båda varven i den s.k. snäva åttan och under flera varv.
   – Det var de här två som hade de högsta poängen i slutbesiktningen efter målgång, och därför står de nu här igen två timmar efter slutbesiktningen. Det var verkligen ordning på båda hästarna, men lite lite tyst i magen och lite tufft metaboliskt hos båda eftersom de hade druckit lite dåligt. Men efter att ha sett båda i åttan tillsammans tycker jag att det finns en klar segrare och det är Zandra och Kanel, sa domaren Ulf Hedenström till den tappra lilla publiken som väntat tålmodigt på vem skulle bli Årets 6-åriga Unghäst i Distansritt.
   Ingrid Boström, en veteran i svensk distansritt som har tagit fram över 10 hästar till svår klass 160 km och även har över 10 SM-guld och ett VM-brons med laget, äger My Kanel el Hamy som bor på Gillmyra Gård i Åkersberga norr om Stockholm.

fortsättn. nedan

Domaren Ulf Hedenström gratulerar Kanel och Zandra.

   – My Kanel el Hamy ox är uppfödd av Yvonne Ekelund, Stall Peak HB i Växjö. Pappa är hennes hingst Prince Elhamy och mamma är Ella Tiara. Jag köpte honom som treåring. Har alltid tyckt om pappan och visste att mamman hade temperament. Och han är stallets mästerrymmare, fast han brukar stanna kvar på gården. Det spelar ingen roll var man ställer honom, han lyckas nästan alltid öppna boxdörrar, krypa, hoppa eller trassla sig ut. Och hittar han inte något annat sätt i hagen så ställer han sig mot staketet och gungar mot det tills det rasar, säger Ingrid Boström.

 

Ingrid Boström, Kanel och Zandra och Amanda Hellstadius.

– Det roliga med honom är att han är så skojfrisk, gillar att springa och är lite uppkäftig, och att man aldrig vet vad han ska hitta på. Han blir en häst för 160 km och kan även bli en EM-häst, och så pulsar han in bra, säger Ingrid.
   Amanda Hellstadius och Zandra Lagerbäck är Kanelens medryttare som också tävlar honom. Amanda red Ingrids 5-åring FC Bonsai i Unghästfinalen CR 50 km och var godkänd, men nådde inte ända fram till finalbesiktning där.

Diplom och fina priser till ryttare, ägare och uppfödare i samband med den avslutande middagen.

– Kanel är extremt personlig och han är inte konsekvent. Han har gått jättebra idag och han går lika bra ensam som i sällskap med andra hästar. Ibland kan man få be honom en gång till men han gör det alltid när man ber honom och jag gillar honom jättemycket, säger Zandra.
   – Det är väldigt roligt att rida honom för han är aldrig likadan. Som idag när jag lämnade honom i boxen en kort stund och kom tillbaka till en öppen boxdörr och tom box. Men han stod en bit bort och när jag ropade på honom så kom han, säger Zandra, medan Kanelen står helt lugnt och funderar på om han ska äta upp resten av blommorna i Zandras segerbukett.