©Foto: Ulf Lonäs
 
Årets 5-åriga Unghäst i Distansritt 2016

Alli ox, ägd, tränad och riden av Liz Forss. ©Foto: Ulf Lonäs
 
   Årets 6-åriga Unghäst i Distansritt 2015
 
   My Kanel el Hamy ox riden av Zandra Lagerbäck, ägd av Ingrid Boström (t.vä.) samt medryttare och groom Amanda Hellstadius. Kanelen är uppfödd av Stall Peak HB (Yvonnne Ekelund) Växjö, och tog SM-silver på YRSM 2017 med Svea Hallinder.

 
Inbjudan till Unghästfinalerna 2017

 

Rönningeritten
lördagen den 7 oktober 2017.


Arbetsgruppen för Prestationsbedömning av unga distansrittshästar
inbjuder 5-åriga och 6-åriga hästar till
Unghästfinalerna med prestationsbedömning.

 


Nytt för 2017 är att de hästar som får högst poäng under
unghästfinalerna och placeras i någon av de högsta poänggrupperna i respektive åldersgrupp tilldelas premier. För 6-åringar i gruppen Elit är premien 3.000 kronor. För 5-åringar i gruppen Utmärkt är premien 1.500 kronor.

Finalerna både i CR 50 km och tävling 80 km kommer att ridas med bedömningen Tempotävling (TE-tävling).Titeln Årets Unghäst i Distansritt kommer inte att utses och heller inte någon vinnare i varje åldersgrupp. I stället avgör den slutpoäng som domaren fastställer i slutbesiktningen om hästen placerar sig i Elit eller Utmärkt. 

Obetald annonsplats 

Kval till finalerna
 

För att vara med i finalerna måste hästarna kvala till finalen enligt reglerna nedan.
 

5-åringar
För att kvala till finalen ska 5-åringar genomföra två stycken Clear Round (CR) mellan 40–50 km godkänt. Kval som genomförs utanför Sverige måste kunna verifieras med en officiell resultatlista. 

6-åringar
För att kvala till finalen ska 6-åringar genomföra minst en godkänd tävling på 80 km i föreskrivet tempo som är ej över 16 km/tim. Kval som genomförs utanför Sverige måste kunna verifieras med en officiell resultatlista.


Finaler

5-åringar

Finalen rids på CR 50 km. Poäng fås för tempo, puls, metabolik och rörelser. Maxpoängen är totalt 14 poäng. Poängbedömningen görs endast på slutbesiktningen vid finalklassens målgång. Regler för vilotid gäller för kval och för start i finalen.


6-åringar

Finalen rids i tävlingsklass 80 km. Poäng fås för tempo (två nivåer), puls, metabolik och rörelser, och maxpoängen är totalt 16 poäng. Poängbedömningen görs endast på slutbesiktningen vid finalklassens målgång. Regler för vilotid gäller för start i finalen.

När hästen genomfört sina kvalritter godkänt har hästen rätt att starta Unghästfinalen för 5-åringar eller 6-åringar. Unghästfinalerna genomförs 2017 på Rönningeritten nordväst om Uppsala. För 5-åringar i Clear Round 50 km och för 6-åringar i tävlingsklass 80 km. De hästar som får de högsta poängen i respektive slutbesiktning efter målgång (se Regler 2017) tilldelas premier. Prisutdelningen för alla startande deltagare sker samma dag. 

Domaren är enväldig och alltid veterinär. Finaldomare 2017 är för fjärde gången Ulf Hedenström. Finalbedömningen genomförs enligt ett internationellt mönster, där domaren bedömer metabolik (ämnesomsättning inklusive återhämtning) samt upptravning på rakt spår.     

Ridsportförbundets interimsregler för Tempotävling 2017, samt TR I och TR IV för 2017 gäller. Vilotidsreglerna gäller även för Clear Round, CR samt för Unghästfinalerna.
 

Anmälan
Ordinarie anmälan till Unghästfinalerna kan göras senast den 8/9 och efteranmälan till förhöjd avgift den 22/9. Man kan föranmäla sin häst utan att ha genomfört sina kvalificeringsritter. Är man föranmäld den 12/6 får man en rabatterad startavgift. Se vidare under Anmälan 2017.
 

      Samtliga finaldeltagande hästar får en minnesplakett.
   
    Alla finaldeltagande uppfödare och tränare får diplom   
      
 Eventuella hederspriser lottas ut bland startande      

         ekipage i finalerna.
 


Välkomna till den åttonde upplagan av
Unghästfinalerna 2017!

 

Arbetsgruppen för Prestationsbedömning av unga distansrittshästar.
Eva Borg, Ingela Brinkefeldt, Anne Karlsson och Elin Joelsson

 

Unghästfinalernas regler för hästar
uppfödda och/eller ägda
i annat land än Sverige

UPPDATERAD och ÄNDRAD 2017-05-16

Arbetsgruppen för prestationsbedömning av unga distansrittshästar har fattat följande beslut angående norska, danska, finska och övriga utlandsfödda hästar, som vill deltaga i den årliga svenska Unghästfinalen i distansritt för 5-åriga och 6-åriga hästar 2017.

Hästar uppfödda i Danmark, Norge, Finland eller annat land, som har svensk ägare och huvudsakligen vistas i Sverige, deltager i Unghästfinalerna på samma villkor som hästar uppfödda i Sverige.


Är hästarna uppfödda i Sverige, men ägs och huvudsakligen vistas i annat land, kan de som kvalat i annat land med verifierat resultat som ska bifogas, deltaga i den svenska finalen på samma villkor och kostnader som våra Svenska ekipage.

Hästar uppfödda och ägda i Danmark, Norge, Finland, eller annat land, får starta och deltaga i finalen samt få ett omdöme med diplom. År 2017 får utlandsfödda hästar även deltagarplaketten ”Unghästfinalen”. Utlandsfödd häst bedömd med de högsta bedömningarna i finalen, kommer  inte att kunna tilldelas penningpremier om inte respektive land bidrar med motsvarande summor.

Arbetsgruppen har en ambition att kunna utöka de svenska Unghästfinalerna för 5-åringar och 6-åringar till även en Nordisk Unghästfinal. Vår förhoppning är att deltagare från Danmark, Norge och Finland ska bli ambassadörer i sina länder för att väcka intresse att bidra med sponsorer till priser, så att de svenska Unghästfinalerna i distansritt samtidigt också kan utse årets norska, danska och finska unghäst.

Välkomna med er anmälan och lycka till på finalen!


Arbetsgruppen för prestationsbedömning av unga distansrittshästar
Eva Borg, Ingela Brinkefeldt, Anne Karlsson och Elin Joelsson

 


 

Vi sponsrar

Unghästfinalerna 2017!


 


 1.000 kronor eller mer     700 kronor eller mer 

 

    500 kronor eller mer


 

     300 kronor eller mer 

Tack för att du stöder Unghästfinalerna 2017!
 

Vill du också vara med och stöda oss i år?

Se rubriken Stöd unghästfinalerna